ΛΑΜΠΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΓΙΟΒΑΝΝΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ


Την Πέμπτη 12/02/15 στο Ιδρυμα Εικαστικων Τεχνων και Μουσικης Β.Μ Θεοχαρακη,πραγματοποιηθηκε απο τον ομιλο Unesco Τ.Λ.Ε.Ε.  το Δευτερο Συνεδριο Πολιτιστικης Διπλωματιας " Βυρων Θεοδωροπουλος" μεταξυ Ελλαδας και Ιταλιας, υπο την αιγιδα των πολιτιστικων ιδρυματων , Αργω και Αθηναλιδη  με χορηγό επικοινωνιας το επιστημονικο περιοδικο Hellenic Nexus.


Στη λαμπερή βραδιά τιμήθηκε  μεταξύ αλλων  η γνωστή  αγαπημένη στο κοινό ερμηνεύτρια μεγάλων επιτυχιών Γιοβάννα.
Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα)  γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Eίναι κόρη του διακεκριμένου ζωγράφου Κωνσταντίνου Φάσσου από την Αροανία Καλαβρύτων .Στα Καλάβρυτα λειτουργεί εδω και χρόνια η Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου που σύμφωνα με τον διαπρεπή ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά που εχει μελετήσει το εργο του υπήρξε ενας απο τους σημαντικότερους εικαστικούς δημιουργούς του περασμένου αιώνα.


Η Γιοβάννα με τη δημοσιογράφο Ινα Ταράντου που βραβεύτηκε επίσης στην εκδήλωση

Η Γιοβάννα  ξεκίνησε να τραγουδά πολύ νωρίς. Στα 8 της χρόνια, άρχισε πιάνο και μπαλέτο ενώ ήτανε μέλος παιδικής χορωδίας. Στα 14 χρόνια της  εκανε μαθήματα όπερας, στο Ωδείο Αθηνών.
Παράλληλα, και με το ψευδώνυμο Γιοβάννα, άρχισε να κάνει εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο. Πριν ακόμα πάρει το δίπλωμά της, εμφανίστηκε ως πρωταγωνίστρια, στην οπερέτα «Κορυδαλλός» του Λέχαρ, κερδίζοντας τη θέση το ρόλο ανάμεσα σε 50 διπλωματούχες.
Τον επόμενο χρόνο πήρε το δίπλωμά της με άριστα και βραβείο ενώ, παράλληλα, κέρδιζε την κρατική υποτροφία για ανώτερες σπουδές στη Ρώμη. Δεν τις έκανε ποτέ γιατί η υποτροφία αυτή, κατά έναν περίεργο τρόπο δόθηκε στον τρίτο επιτυχόντα του διαγωνισμού. Έτσι, γύρισε τη πλάτη της στην όπερα και μπήκε στο επαγγελματικό ελαφρό τραγούδι.
Έλαβε μέρος σε όλα σχεδόν τα ελληνικά φεστιβάλ του είδους μέχρι το 1969 (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).Η πρώτη της εμφάνιση ενώπιον κοινού εγινε τον Οκτώβριο του  1959 στο 1ο φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού. Έλαβε πολλές φορές μέρος στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας κάθε φορά και βραβείο.
Ελαβε μέρος επίσης σε Διεθνή Φεστιβάλ: Το 1962 στο φεστιβάλ του Sopot της Πολωνίας. Ανάμεσα σε 24 κράτη κέρδισε το Α’ βραβείο, με το τραγούδι των Μ.Πλέσσα  και Κ. Κινδύνη «Τι κρίμα». Μετά τη βράβευση δεν γύρισε στην Ελλάδα. Πήγε στη Σοβιετική Ένωση όπου με 35μελή ορχήστρα και διευθυντή τον Μίμη Πλέσσα, έκανε 50 κοντσέρτα.
Η επιτυχία της ήτανε τεράστια. Έγινε είδωλο. Η προσέλευση του κοινού κοντά της ήτανε κατά χιλιάδες. Τα κοντσέρτα της, με τηλεοπτική κάλυψη, μεταδίδονταν ζωντανά σ' όλη τη ΕΣΣΔ. Οι δίσκοι της (γυρισμένοι στα σοβιετικά στούντιο) πουλήθηκαν σε  εκατομμύρια αντίτυπα. Στη  Τιφλίδα οι θαυμαστές της, δίνανε στα νιογέννητα κορίτσια τους το όνομά της. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια σήμερα, εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη του Γεωργιανού λαού. Tην ίδια εποχή άρχισε και η συνεργασία της με τον ραδιοφωνικό σταθμό Γενεύης. Σαν εκπρόσωπός του έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ευρώπη. Το 1965, ύστερα από διαγωνισμό, κέρδισε τη θέση να εκπροσωπήσει την Ελβετία στο Grand prix της Eurovision.
Εκανε δίσκους στη Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία, όπου το τραγούδι Tiritombabalou, πραγματοποίησε πωλήσεις γύρω στα 500.000 αντίτυπα . Στη Γερμανία υπήρχανε clubs, αφιερωμένα σε εκείνη.
Τραγούδησε Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μεντή , Πλέσσα, Σπανό, κ.ά.
Κάποια στιγμά το σκηνικό της ζωής της άλλαξε. Εγκατέλειψε την ενεργό καριέρα, παντρεύτηκε τον Δημήτρη Καλπαξή (νομικό, επιχειρηματία). και τραγουδούσε πια μόνο στην τηλεόραση, σε δίσκους κοντσέρτα και φεστιβάλ.
Μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου  ξεκίνησε τη πρώτη απόπειρά της στο χώρο του Λόγου, με την ποιητική συλλογή «Να προλάβω» (1976). Ακολούθησαν οι συλλογές: «Θα σου μιλήσω» (1980) και «Ψηλαφίζοντας» (1982), όλες με θαυμάσιες κριτικές. 
Πριν από χρόνια ασχολήθηκε και με τη στιχουργία. Ένας δίσκος «Ο δικός μου κόσμος» με δώδεκα δικά της τραγούδια -στίχοι και μουσική- είδε το φως το 1981.
Πρώτο της μυθιστόρημα το «Άντε, γεια» (Πρώτο βραβείο των εκδόσεων Bell - 1986, έγινε Best seller, 29 εκδόσεις) μεταπήδησε στις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και μετά στις Εκδόσεις Πατάκη. Το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο από το Γιώργο Τσεμπερόπουλο και στο θέατρο Στοά από τον Θανάση Παπαγεωργίου και πρωταγωνίστρια την Λήδα πρωτοψάλτη.
Δεύτερο μυθιστόρημά της το «Παράθυρο στον άλλο τοίχο» (1991, 9η έκδοση - εκδόσεις Κέδρος).
Τρίτο μυθιστόρημά της ο «Βαμμένος ήλιος» (1993. Μπήκε στα Best sellers - 28 εκδόσεις - εκδόσεις Κέδρος - έγινε σίριαλ και παίχτηκε στην τηλεόραση με κορυφαίους ηθοποιούς και πολύ μεγάλη επιτυχία). Τα θεατρικά της αφηγήματα [μονόλογοι] «Γενέθλια» και «στο μετρό» (Τα «Γενέθλια» παίχτηκαν για δυο μήνες στο θέατρο Τόπος αλλού από την ηθοποιό Άντα Χρηστίδου σε σκηνοθεσία της Έλενας Βόγλη), εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή το 1990 και επανεκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη όπου και διανύουν την τέταρτη έκδοσή τους.
Επιτυχία είχε και στο χώρο του Θεάτρου. Δύο τα θεατρικά της -από τα οποία το πρώτο «Ο προθάλαμος» βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού- έτυχαν θετικής εισήγησης από τους δραματολόγους του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου να ανεβαστούν. Τα διηγήματά της «Ατμός με λέξεις», (1997. Εκδόσεις Κέδρος] διανύουν την τέταρτη έκδοσή τους.
Τέταρτο μυθιστόρημά της «Ο δρόμος για το Νότο» (Δεκέμβριος 1998) που μπήκε αμέσως στα best sellers και βρίσκεται στη εικοστή δεύτερη έκδοση. [45.000 χιλιάδες αντίτυπα]
Το 1999 εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Κέδρος, τα άπαντα της ποίησής της, με ποιήματα εκδεδομένα και ανέκδοτα.
Τίτλος «Ο μεγάλος Ωκεανός».
Πέμπτο της μυθιστόρημα, η «Μάγδα», εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου του 2000 και βρίσκεται ήδη στην ενδεκάτη του έκδοση.
Έκτο μυθιστόρημα «Η άλλη, της απωλείας», Εκδόσεις Πατάκη, 2002, βρίσκεται στην έκτη του έκδοση.
Έβδομο μυθιστόρημα, το « Εξ’ αδιαιρέτου» από τις εκδόσεις Κέδρος, 2004, με ενσωματωμένο CD -δώρο στους αναγνώστες της- που περιέχει 25 τραγούδια από την καριέρα της ως τραγουδίστρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διανύει την πέμπτη του έκδοση.
Όγδοο μυθιστόρημά της το « Έλα κόρη μου... Έλα μάτια μου...» από τις εκδόσεις Πατάκη, 2005, το οποίο διανύει την τέταρτη του έκδοση.
Ένατο μυθιστόρημά της το «Φεύγω αγάπησα» εκδόσεις Κέδρος, 2007. Μπήκε αμέσως στα best sellers και διανύει την δεκάτη του έκδοση. 
Το 2008 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Κατάσαρκα», η οποία κοσμείται με έργα του Ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Δημήτρη Μυταρά.
Στις 6 Οκτωβρίου 2011, ταξίδεψε στη Γεωργία του Καυκάσου προσκεκλημένη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και του Δημάρχου της Τιφλίδας, προκειμένου να τραγουδήσει στο μεγάλο γκαλά για την τριήμερη γιορτή της Πρωτεύουσας. Τις μέρες εκείνες σε επίσημη τελετή ο Δήμαρχος την αναγόρευσε σε Επίτιμη Πολίτιδα της Τιφλίδας, παραδίδοντάς της το κλειδί της Πρωτεύουσας, ενώ ο Πατριάρχης Ηλίας ο Β΄ την κάλεσε στο Πατριαρχείο και της φόρεσε δαχτυλίδι στο χέρι.
Στις 17 Οκτωβρίου 2011, κυκλοφόρησε το 18ο βιβλίο της και 10ο μυθιστόρημα της «Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας» από τις εκδόσεις Κέδρος. Μυθιστόρημα που ξετυλίγεται κοινωνικά και ιστορικά, από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα μέχρι και την βραδιά της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2014 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Ο κόμπος», εκδόσεις Άγκυρα. Ενώ επιστρέφοντας, αυστηρά επιλεκτικά, στο τραγούδι, έδωσε με συνοδεία πιάνου ένα ατομικό ρεσιτάλ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Παράλληλα ο μονόλογός της «Γενέθλια» παίζεται στο θέατρο Παραμυθία, από την Άντα Χρηστίδου.
Εκτός από τις ποιητικές συλλογές, έγραψε στίχους που μελοποιήθηκαν από τον Κώστα Χατζή.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟΝΕΜHΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ART WAY ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ART 16.

Η ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ ΜΆΓΕΨΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ART WAY ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ .