Αξιοποιώντας τις λειτουργίες των Μουσείων σχεδιάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.
Mε συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Νότια Αθήνα και τον Πειραιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το σεμινάριο επιμόρφωσης στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν διαρθρωμένο σε τρία μέρη: (α) Ενημέρωση για το ΜΕΑΗ- σύντομη ξενάγηση στο Μουσείο, (β) Θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τη Λειτουργία και Αξιοποίηση των Μουσείων στην εκπαιδευτική πράξη και (γ) Βιωματικό εργαστήρι σε Ομάδες σχετικά με τον Σχεδιασμό μιας επίσκεψης/ ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο (το πριν- κατά τη διάρκεια & μετά): το παράδειγμα των θεματικών ενοτήτων του ΜΕΑΗ.
Το σεμινάριο έκανε η εκπαιδευτικός Αθανασία Βεργέτη (8ο ΔΣ Αργυρούπολης), με την συμμετοχή του υπεύθυνου του Μουσείου Περικλή Καπετανόπουλου δημοσιογράφου-ιστορικού και του Αλέξανδρου Σταυριανέα ιστορικού.
Το σεμινάριο οργανώθηκε με πρωτοβουλία της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου δημοτικής εκπαίδευσης του 4ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (ΠΕΚΕΣ) Έφης Χριστοπούλου (ΠΕ70).
Στόχοι του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:
-Να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης, όπως η ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
-Να εντοπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στη ζωή των απλών ανθρώπων.
-Να ανακαλύψουν στοιχεία για την συμμετοχή των νέων εκείνης δρακογενιάς στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών, καθώς και τις κορυφαίες πράξεις αυτοθυσίας νέων παιδιών μελών της ΕΠΟΝ : στο σπίτι της οδού Αγραίων 47 στον Υμηττό και στο σπίτι της οδού Μπιζανίου 10 στην Καλλιθέα.
-Να χρησιμοποιήσουν το Μουσείο ως πηγή έρευνας.
Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις συλλογές του Μουσείου και οι ιστορικοί απήντησαν στις ερωτήσεις τους που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε τεκμήριο και αντικείμενο, όπως το πιάνο της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, τον τρόπο απόκτησης της συλλογής Καρφάκη, τον μυστικό τύπο, τον παράνομο μηχανισμό ενημέρωσης των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Κατοχής, τις σπάνιες χειρόγραφες εφημερίδες των Ελλήνων στρατιωτικών της Μέσης Ανατολής, κ.α.
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την επιθυμία η συνεργασία με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, βάσει των προτάσεων που κατατέθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε και από τις δύο πλευρές.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Πρωί : Δευτέρα έως Παρασκευή : 09:00 – 14:00
Απόγευμα : Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη : 18:00-20:00
Σαββάτο και Κυριακή : 10:00-14:00
Για ξενάγηση θα προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία.
Κατόπιν συνεννόησης με τον ιστορικό του Μουσείου, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε ιστορικά τοπόσημα της Αττικής.
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.
Τηλ: 210-9901400
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου